joi, 28 mai 2009

Japonia~Visual kei

Am vazut pe un blog al unui tip din Barcelona ca are foarte multe articole dedicate Japoniei pentru ca este un mare fan al acestei culturi.Mi-a placut foarte mult aceasta idee si de aceea,din cand in cand,voi publica articole dedicate Japoniei.

Ca prima tema ce sa scriu?Nu cred ca are rost sa dau copy-paste la ce scrie pe wikipedia : asezare geografica,relief,fauna,istorie etc.Asa ca m-am decis ca primul articol sa fie despre muzica japoneza,dar nu despre muzica traditionala ci despre un alt stil:visual kei.

Visual kei-ul este un stil muzical ce isi are originile in Japonia.Isi trage radacinile din glam rock si punk,iar instrumentele tipice sunt chitara,bass-ul,tobele si keyboards.

Aceasta miscare a cantaretilor din Japonia se caracterizeaza prin excentricitate,atat in privinta look-ului cat si in privinta prezentei scenice.Cu alte cuvinte aceasta excentricitate consta in make-up la greu,coafuri neobisnuite sau culori de par care ies in evidenta,ca sa ma exprim asa, si costumatii pentru scena deosebite in care se amesteca stilul feminin cu masculin. De fapt look-ul artistilor de visual kei inglobeaza elemente de feminitate si masculinitate de la make-up pana la coafuri si costume.Preponderenta elementelor feminine este mai mare sau mai mica,de la caz la caz.

Se spune ca visual kei-ul este o ramura din j-rock cu elemente de glam rock,punk si metal,dar ceea ce este interesant este ca prezenta scenica si infatisarea au un rol la fel de important ca si muzica insasi.

Visual kei-ul incepe prin anii '80.Pionerii sunt trupe ca X-Japan,D'erlanger,Buck-Tick si Color.Ei fac parte din primul val. Vocalistul de la "Color",Dynamite Tommy, si-a format propria trupa "Free-will" (in 1986) care a contribuit la raspandirea noului curent in afara Japoniei.

In 1992,X-Japan incearca sa se lanseze pe piata europeana si americana,dar nu au foarte mare succes.Abia prin 2000,visual kei-ul devine raspandit si prin aceste continente.

Pe la mijlocul anilor '90 popularitatea visual kei-ul creste prin trupe ca X-Japan,Glay si Luna Sea.Al doilea mare val al visual kei-ului este reprezentat de Kuroyume,Malice Mizer,Penicillin,Luna Sea (cele mai importante).

Acest curent trece printr-o criza in 1999 cand X-Japan se despartisera deja,iar moartea lui Hideto Matsumoto din 1998 face imposibila reunirea trupei (in opinia mea omul asta a fost un geniu in visual kei) .In 2000 Luna Sea se despart si L'Arc~en~Ciel intra intr-o pauza pe termen nedefinit.Dintr-o data se imputineaza considerabil veteranii visual kei-ului.Totusi in 2007 Luna Sea si X-Japan se reunesc pentru un tur de concerte in toata lumea.Mai nou apare o extensie a curentului "Neo visual kei" deoarece e evident ca nu s-au putut pastra caracteristicile pure ale curentului.

Popularitatea acestui stil este foarte mare artistii find prezenti cam intotdeauna pe copertile revistelor japoneze.In caz ca va intereseaza stiul va las o lista cu preferatii mei,care sunt de altfel si nume destul de mari in aceasta industrie.


Kuroyume
Solistul Kiyoharu este printre zeii visual kei-ul si in mod sigur e preferatul meu.Dupa ce Kuroyume intra in hiatus el formeaza SADS cu care va canta cativa ani,iar apoi se lanseaza intr-o cariera solo.Kyioharu inca mai canta dupa atatia ani de activitate.Dar despre asta in alt articol.






SADS
Kiyoharu
Buck-Tick
Luna Sea
Inoran
Malice Mizer
L'Arc~en~Ciel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu