sâmbătă, 10 octombrie 2009

Ikebana

Continuand seria de articole dedicate Japonei urmeaza Ikebana - arta aranjamentele florale în stil japonez. Sintagma "arta tablourilor vii" mi se pare foarte potrivita pentru Ikebana deoarece aranjamentele florale sunt mai mult decat deosebite.Ea este o ramura a cultului
pentru frumos din universul spiritual japonez. La inceput,in secolul VI,Ikebana era folosita pentru decorarea templelor budiste,iar odata cu trecerea timpului a fost folosita si pentru decorarea altarelor familiilor.Japonezii au dezvoltat un adevarat cult al florii:in primavara au festivalul ciresilor infloriti denumit sakura(ciresii sunt cultivati doar pt flori;ei nu fructifica),iar in toamna au festivalul crizantemelor. Arta aranjamentelor florale japoneze este cunoscuta saub numele de ikebana,kadoo sau seika.
Acum voi descrie putin aranjamentul in sine pt ca este foarte plin de simbolistica.Japonezii cred ca aranjamentul trebuie sa onoreze natura,iar asimetria este foarte importanta deoarece prefera natura care depaseste limitele bine cunoscute daca pot sa spun asa. Sunt folosite tulpini, ramuri desfunzite,frumze cu un contur deosebit. De obicei se alege o floare care este cea principala(sau mai multe flori la fel),iar restul florilor folosite au rolul de a o evidentia pe cea principala. Sunt folositi trandafiri,crizanteme,lalele,irisi s.a si ramuri inflorite de mar,cires sau alti pomi fructiferi.Pot fi folosite si plante exotice cum ar fi gerbera, orhidee, ficus,frunze de palmier etc.
Legătura dintre om şi natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul şi pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanţă este ramura mijlocie ce simbolizează omul. Ea trebuie aşezată oblic în vas, iar lungimea ei trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă şi trebuie aşezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaşi loc. Foarte importanta in Ikebana este simbolizarea trecerii timpului si nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru.Aranjamentele difera in functie de anotimp sau reprezinta diferite perioade ale vietii omului:copilaria,tineretea,maturitatea,batranetea etc.Trecutul este simbolizat de flori inflorite si frunze uscate,prezentul este sugerat prin flori intredeschise si frunze verzi in timp ce viitorul este reprezentat de boboci de floare.In functie de anotimp aranjamentul este mai bogat(vara) sau mai sarac(iarna).
Alegerea vasului este de asemenea foarte importanta.Acesta este fixat pe un suport si poate fi înalt şi subţire, scurt, cu gura largă sau îngustă, ori larg şi jos, asemenea unui bazin. Vasele pot fi din sticlă, ceramică, metal, lemn sau piatra, desi la inceput erau confectionate din paie de orez.
Prin acest articol am vrut sa subliniez inca o data profunzimea anumitor popoare. In cultura japoneza aranjarea florilor exprima pacea interioara,echilibrul natural si relatia dintre om si natura.Ikebana este expresia vietii si a competitiei dintre viata si moarte,bine si rau,echilibru si dezechilibru.Numele artei spune totul despre ea:in gramatica japoneză ikeru provine de la verbul "a trăi", şi semnifică "a face pe cineva să trăiască", iar bana provine de la cuvântul "hana"', care înseamnă "floare".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu